Vilket värmesystem passar ditt hem och vad kostar det?

Det är egentligen inte mycket du behöver kunna eller göra själv när du köper värmepump, din återförsäljare hjälper dig och lotsar dig hela vägen. Det finns dock några övergripande punkter som kan vara bra att hålla koll på inför det kommande köpet. En värmepump kan komma att kosta allt mellan 10.000 - 200.000 beroende på vad du har för behov och vilka förutsättningar huset har.

Vi kommer gå igenom dessa punkter och tipsa dig om hur du kan ställa krav på återförsäljaren/ installatören och få en större förståelse för vad som är viktigt för just dig.

Ditt nuvarande värmesystem

Undersök vilket värmesystem du har idag och få fram så mycket information som möjligt.

 •  Vilka funktioner finns idag och vilka hade du önskat ha?
 •  Är du nöjd med det värmesystem du haft? 
 • Vem har installerat ditt nuvarande värmesystem och hur gammalt är det?


Din nuvarande energikostnad

Ibland kan du tvingas byta ut din värmepump/värmeanläggning för att den har gått sönder eller så byter man för att man vill komma ner i kostnad. Oavsett vill du ha ut så mycket som möjligt av din framtida investering. För det är precis vad ett köp av en värmepump är, en investering som ska generera dig avkastning i form av sänkt energikostnad.  För att kunna räkna på hur stor besparingen kan bli är det viktigt att ha något att jämföra med. Förbered dig gärna och räkna fram uppvärmningskostnaden för det senaste året. Om du kan få fram jämförande siffror ännu längre tillbaka så använd även dessa. Genom detta skapar du dig ett bredare underlag att basera din investering på och kan till exempel undvika att en extremt kall eller mild vinter ger en missvisande uppskattning över hemmets värmebehov. Tillsammans med en rådgivare ser du över hur du maximerar effekt och besparing med din nya värmepump.


Att jämföra värmepumpar

Det finns olika sätt att mäta en värmepumps effekt. Läs på om skillnaden mellan de olika mätmetoderna. Ägna gärna en liten stund åt att sätta dig in i de olika begreppen, så att du inte jämför äpplen och päron.

Ibland kan det bli orättvist att jämföra värmepumpar endast utefter kostnaden för pumpen och installationen. 

Du behöver ha olika förutsättningar för ditt boende i åtanke såsom husets storlek, byggår, det geografiska läget, mikroklimatet på din tomt med mera. Tillsammans med dina förutsättningar och en rådgivares kunskap matchar ni behoven och gör en energikalkyl där du får ut hur stort sparandet blir om du till exempel väljer bergvärme, jordvärme eller luft/vattenvärmepump.
              

Checklista inför köpet

Att köpa värmepump är enklare än du tror - men att vara påläst hjälper!

Prata med grannar, vänner och bekanta 
Prata med närstående, grannar, vänner och andra referenser du känner som har värmepump om vad de har för erfarenheter. Någon du känner kanske har en speciell återförsäljare att rekommendera eller kan hjälpa dig reda ut grundfrågor före din första kontakt.

Undersök
Vad har du för lösning idag? Vilka behov har familjen, nu och i framtiden? Hur stora är dina uppvärmningskostnader idag? Finns det extrafunktioner och tillbehör som skulle kunna förbättra ekonomin eller göra livet mer bekvämt? Poolvärme, komfortkyla eller distansstyrning till exempel.
Läs mer om vilken pump som passar dig här: 
Vilket värmesystem passar mig?

Kontakta rådgivare/ återförsäljare 
Det är nu dags att kontakta en rådgivare/ återförsäljare. En kunnig rådgivare är en av de viktigaste komponenterna i ett lyckat och smidigt köp. Säkerställ att företaget är lyhörda och har ett lösningsorienterat engagemang.

Boka ett kostnadsfritt hembesök 
För att kunna ta fram den bästa möjliga värmepumps-lösningen för dig behöver rådgivaren komma på ett hembesök där dom undersöker din bostads värmebehov. Det är många detaljer och parametrar som en erfaren rådgivare kan se och fråga om för att du ska bli nöjd med ditt köp. Besöket leder till ett förutsättningslöst offertförslag.


Viktigt att se över inför ditt hembesök

För att skapa bästa möjliga värmepumpslösning är det viktigt att återförsäljaren får svar på bland annat följande frågor: 

 • Antal våningar, källare/ vind? 
 • Kvadratmeteryta/ husets storlek?  
 • Tomtyta?
 • Värme- och vattenbehov?
 • Husets byggnadsår?
 • Energiförbrukning/ uppvärmningskostnad senaste året (gärna längre).
 • Tilläggsisolering?
 • Speciella förutsättningar? Till exempel ett ateljérum med extrem takhöjd.
 • Utbyggnadsplaner? Se till att inte blockera en framtida utbyggnad, men tänk också på att värmeanläggningens kapacitet avgörs av dess placering.  
 • Har du en swimmingpool eller planer på en? Med vissa typer av värmepumpar kan du värma din pool också.Välj finansiering
Tänk igenom hur du vill finansiera din investering. De vanligaste alternativen är att använda sparpengar, avbetalning, ta ett banklån eller låna på huset för att finansiera värmepumpen. Hör med återförsäljaren om detta. Matcha investeringen med besparingen så du säkerställer en god affär.

Sök eventuellt tillstånd
Din rådgivare hjälper dig med ansökan om tillstånd om det krävs. Det kan behövas vid bland annat borrning, grävning eller sjöslangsnedsättning om det gäller installation av en vätska/vattenvärmepump (berg-, jord- och sjövärme). 

Träffa rådgivare 
Hembesök ska inte kosta någonting. Det är snarare att betrakta som en kostnadsfri energirådgivning, där ni ser över nuvarande anläggning och förutsättningar för att bäst matcha med rätt värmepump. Efter besöket kommer du att få en offert och en energikalkyl som visar vilken värmepump som passar bäst utifrån dina förutsättningar och vilken besparing den förväntas ge i just ditt hus.

Luta dig tillbaka
Sen är det inte mycket mer du behöver göra. Återförsäljaren tar han om installationen och kontaktar dig ifall någon information saknas. Efteråt hjälper återförsäljaren dig att kalibrera värmepumpen och säkerställer att du har rätt inställningar på din värmepump och att den går på full effekt.


Vad kostar olika värmepumpar?

Vilken värmepump du väljer avgörs inte enskilt av ditt behov och dina önskemål utan styrs även av faktorer som vart du bor, hur omgivningen ser ut, när ditt hus är byggt och hur stort du bor. Efter att ha besvarat frågeställningarna ovan kommer du tillsammans med en rådgivare fram till vilken investering som passar ditt hem bäst. Olika förutsättningar kräver olika lösningar, vilket i sin tur är med och påverkar priset på värmepumpen. Nedan kommer vi redogöra för ungefärliga prisspann, inklusive installation.


Luft/luftvärmepump
Kostnad: 10.000 - 40.000kr

Besparing på elräkningen
Liten investering
Aircondition 
Billig installation
Endast ett komplement
Värmen hindras av stängda dörrar


Luft/vattenvärmepump
Kostnad: 90.000 - 140.000kr

Medel - Stor besparing
Medelstor Investering
Bra värmespridning med vattenburet
Populärt alternativ i Södra Sverige
Kan vara primär värmekälla
Minskad effekt vid låga temperaturer


Frånluftsvärmepump
Kostnad: 60.000 - 100.000kr

Medelstor Besparing
Återanvänder energi ur "förbrukad luft"
Billigare alternativ
Enkel att installera
 Lägre besparing än vattenburen värme
Risk för kallras under vintern

     LÄS MER

       LÄS MER
        LÄS MERBergvärmepump
Kostnad: 110.000 - 195.000kr

Stor besparing
Lång livslängd
Driftsäker
Stort utbud - vanlig lösning
Större ingrepp på tomten
Kräver tillstånd från kommun
Markens bergarter avgör effekten


Jordvärmepump
Kostnad: 100.000 - 150.000kr

Stor besparing
Driftsäker
Lång livslängd
Stort utbud
Billigare installation än bergvärme
Stort ingrepp på tomten
Kräver minst 400m2 fri tomtyta
 Kräver tillstånd från kommun


Sjövärmepump
Kostnad: 100.000-150.000kr

Stor besparing
Billigare installation än bergvärme
Klarar hela husets uppvärmningsbehov
Bekvämt, miljövänligt och underhållsfritt
Omfattande installation
Kräver tillstånd från kommun
 Kräver nära anslutning till sjö 

     LÄS MER
       LÄS MER
        LÄS MER


Läs VIDARE - Köp och ägande av värmepump