Smarta hem

Smarta hem är allt mer vanligt förekommande och betyder att saker i huset nu är uppkopplade vilket gör att du kan tända lampor, sänka värmen eller sätta på kaffebryggaren på distans, via en app, eller genom ett schema som du ställer in. När tekniken utvecklas kan mer och mer i ditt hem bli "smart" och det innebär att ägaren kan styra och justera fler produkter. Detta görs exempelvis via telefonen, surfplattan eller datorn med nedladdade appar. Men man kan även styra med sms via GSM. 

Värmepumpen blir smart

När det kommer till värmepumpen så har fler och fler tillverkare anammat att värmepumpen nu ska kunna kopplas upp och kunna styras. Det skiljer sig dock mycket mellan de värmepumpstillverkarna. Med nya smarta funktioner och uppkopplingsbara värmepumpar kan värmepumpen själv styra eller genom att du ställer in den, kunna anpassa sin värmeproduktion så att det ska finnas varmvatten när du behöver det (oftast på morgonen innan jobbet och när du kommer hem på eftermiddagen/kvällen). Att producera värme hela dagen blir då bara onödigt och dyrare för dig. När du åker på semester kan du ställa in att det ska vara minimal uppvärmning men att tills du kommer hem igen ska värmen sättas igång till normal. För det är inte bara ekonomin som blir bättre med dessa smarta funktioner utan även miljön då energi inte förbrukas i onödan. 

NIBE är ett av företagen som ligger i framkant gällande Smarta hem och värmepumpen. De har utvecklat en egen app, myUplink, så du kan ha kontroll av din värmepump. Du kan i appen styra över värmen, kyla och ventilation och genom det få bättre energiförbrukning, bättre klimat och kunna sänka dina kostnader. NIBE har även utvecklat något som de kallar för Smart price adaption, som gör att värmepumpen producerar varmvatten när det är som billigast med energi. På så sätt kan man sänka sina uppvärmningskostnader ytterligare och minska belastningen och peakarna på elnätet. NIBE menar att man kan sänka elräkningen med 5-10% genom att använda Smart Price Adaption. 

Säkerhet med smarta värmepumpar

Med de uppkopplade värmepumpar kan man få kontroll på värmepumpen även när man inte är hemma. Man vill verkligen inte komma hem till ett nedkylt hem utan varmvatten. Med den uppkopplade värmepumpen kan man upptäcka avvikelser och fel i tid och sätta in rätt åtgärder i tid. Det finns i vissa fall även möjlighet att dela sitt inlogg med servicefirmor som kan övervaka eller felsöka värmepumpen. 

Komponenterna behöver prata med varandra

För att få alla produkter att prata med varandra behöver man på något sätt koppla ihop dem. Antingen har man en app till den smarta enheten eller så kan man via den smarta enhetens API koppla ihop den med andra via internet. Många väljer även att koppla ihop de smarta enheterna till samma app eller lösning som exemplevis Google Assistant, Google Home, Alexa eller några andra liknande. 

Fjärrstyr befintliga värmepumpar

Vissa värmepumpar kan man komplettera i efterhand för att kunna göra dem uppkopplingsbara. Exempelvis finns det Loggamera, Easyserv, Airpatrol och Huskoll för att nämna några som kan möjliggöra att kunna koppla upp sin värmepump. 

Kostar olika

De olika lösningarna varierar i kostnad och vissa har årsavgifter, månadsavgifter eller engångskostnader. Vissa av lösningarna har en gratisversion med begränsad funktion.