Till skillnad från andra uppvärmningsformer så säger fjärrvärme ingenting om hur värmen produceras, utan bara att det kommer från en “fjärran” destination, ett centralt fjärrvärmeverk. Fjärrvärme är vanligt i storstäder och tätbebyggda områden. Detta beror främst på att avståndet på ledningarna mellan fjärrvärmeverket och bostaden är avgörande för effekten.
Hur exakt värmen skapas på ett fjärrvärmeverk och hur miljövänligt det är varierar mellan olika energiaktörer. Fjärrvärme produceras nämligen genom en förbränningsprocess av bland annat matavfall, biobränsle och restprodukter från skogssavverkning men även naturgas, kol och olja med större påverkan på miljön. För att säkerställa att du använder miljövänlig fjärrvärme kan du undersöka hur just ditt elbolag producerar och arbetar med utveckling kring fjärrvärme.
Under förbränningsprocessen bildas en stor mängd ånga som passerar fjärrvärmeanläggningen turbin och skapar el. Restvärmen används för att värma upp fjärrvärmevattnet som sedan leds ut under marken i välisolerade rör. Varje anslutet hushåll erhåller värme ur fjärrvärmevattnet som passerar, detta görs möjligt med hjälp av en värmeväxlare i bostadens fjärrvärmecentral. Här överförs värme från det upphettade vattnet i fjärrvärmeledningen till husets vattenburna system som levererar varmt tappvatten och värme till radiatorer. Vanligtvis finns det en ackumulator någonstans i fjärrvärmenätet där värme kan lagras under kortare perioder, detta för att hålla en jämnare produktion och minimera effekttoppar.
Fjärrvärme är sällan ekonomiskt försvarbart om du bor på glesbygden med långt ifrån närmaste fjärrvärmeverk, dels för att effekt går förloras och dels för att anslutningskostnaden med nedgrävning av ledningar blir för stora. Om du däremot bor centralt, i storstaden eller i ett tätbebyggt område kan du undersöka vilken den lokala fjärrvärmeleverantören är och anmäla ditt intresse. Fjärrvärme effektivt och bekvämt men omkostnaderna varierar vilket inte alla uppskattar. För den som vill ha bättre kontroll över sina uppvärmningskostnader är en egen komplett värmekälla likt värmepumpen att föredra. Men för den som önskar smidig och effektiv värme är fjärrvärmen ett mycket uppskattat alternativ.
Kostnaden för att installera fjärrvärme är dels för anslutningen till fjärrvärmeverket och dels för installationen av fjärrvärmecentralen och värmeväxlare i ditt hem. Ett ca pris för en komplett installation med anslutning till fjärrvärmeverk brukar landa på runt 70.000kr. Dessutom finns möjligheten att utnyttja ROT-avdraget som täcker 30% av arbetskostnaden för din fjärrvärmeinstallation.