Värmepumpstak, är det nödvändigt?

Väder och vind sliter hårt på din utedel på värmepumpen. Att investera i ett värmepumpstak skyddar främst mot regn och snö men även fallande is som kan skada värmepumpsutedelen. Värmepumpstak kan även skydda mot smältvatten som droppar ner och som sedan fryser igen vilket kan ge skador på fläkten eller i alla fall orsaka missljud.  Det kan vara en lönsam investering då taken inte brukar kosta mer än 1000-2000 kr och en reparation av utedelen på grund av exempelvis fallande is kan kosta desto mer.

Det finns olika typer av tak, vissa i plåt, glas eller trä. Det går även att köpa vanliga entrétak på byggmarknader ifall det finns några som passar bättre. Då kan man även komma ner lite i pris om man väljer de billigare alternativen. 


För att summera upp så kan det vara ett prisvärt sätt att skydda sin utedel till värmepumpen, men man måste också komma ihåg att utedelarna är tillverkade för att klara av att stå ute, dag som natt, sommar som vinter. 


Värmepumpsskydd

Det finns även värmepumpsskydd, som sätts utanpå utedelen. Det finns de som är tillverkade i trä, vilket gör att du kan måla den och ändra på den lite lättare. Det finns även de som är tillverkade i metall och plast. Vissa har öppet på sidorna och även öppet nertill (som bilden nedan). 


Värmepumpsskydd i metall

På bilden visas ett värmepumpsskydd i metall. Just det här skyddet har bra luftflöde underifrån och dessutom är sidorna perforerade vilket ökar luftflödet jämfört med ett ett kompakt metallplåt. Dock kan detta påverka effektiviteten då den ändå bromsar upp luftbytet.